Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
Enhetliga EU-regler ska skydda gödhöns
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till ett direktiv för skydd av gödhöns, alltså broiler. Förslaget föreskriver en maximal djurtäthet på 30 kilogram levande vikt per kvadratmeter samt minimiregler för djurskyddet.
Hälsokommissionär Markos Kyprianou anser att djurskyddet inte bara är ett etiskt problem. Det handlar också om konsumenternas krav på kvalitet. Han konstaterar att djurskyddsproblemen inom intensivhållningen av hönor är betydande.
Det nya förslaget ska bidra till ett bättre djurskydd men ger ändå ett visst mått flexibilitet för uppfödarna. Direktivet föreskriver en maximal djurtäthet på 30 kg levande vikt per kvadratmeter. Uppfödaren måste se till att djuren har tillgång till halm, vatten och foder samt en tillräcklig luftväxling. Utrymmena bör vara tillräckligt upplysta och ska kontrolleras minst två gånger per dag. Skadade eller sjuka djur bör få medicinsk behandling eller avlivas. Statistik måste föras över innertemperatur, medicinsk behandling och dödlighetstal.
Gårdar som uppfyller högre fordringar får ha en djurtäthet på upp till 38 kg levande vikt per kvadratmeter, förutsatt att inga tecken på djurskyddsproblem kan påvisas vid slaktkontrollen. I de högre fordringarna ingår bland annat förstärkta krav på luftväxling, statisikföring och inspektioner, samt på utbildningen av personal. I EU är djurtätheten inom sektorn i medeltal 40 kilogram per kvadratmeter.
Direktivet är det första i sitt slag på EU-nivå. Förslaget går nu till ministerrådet, varefter EU-parlamentet ska höras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab