Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
Konsumenterna tycker att korna sköts bäst
De finländska konsumenterna är av den åsikten att av våra produktionsdjur är välfärdssituationen för mjölkkorna bäst. Konsumenterna anser att också köttnöten och kalvarna sköts bra på våra gårdar. Däremot är konsumenternas uppfattning att grisarna inte har det riktigt lika bra på gårdarna. Då det gäller hönor och broiler anser konsumenterna att de är i den sämsta situationen när det gäller välfärd på gårdarna. Bara en femtedel av konsumenterna gav berömvärt vitsord åt hur välfärdsfrågorna sköts för fjäderfän på gårdarna i Finland.
Vilken uppfattning konsumenterna har om djurens välfärd framgår av en undersökning som gjorts av Suomen Gallup Elintarviketieto i november senaste år. Resultaten av undersökningen är publicerade i boken "Hyvinvoiva kotieläin" som utkom senaste fredag.
Enligt undersökningen framgår det också att kvinnorna anser att djurens sköts sämre än vad männen anser. En skillnad mellan stad och landsbygd märks också. Bedömningarna var mera positiva av de som bor på landsbygden, medan man i huvudstadsregionen var mest kritisk till hur välfärdsfrågorna sköts på djurgårdarna.
Konsumenterna har den uppfattningen att man mycket väl beaktar välfärdsfrågorna för djuren då det gäller sjukdomar och epidemier eller skador på djuren. Också då det gäller användningen av antibiotika anser närmare hälften av konsumenterna att djurens välfärd beaktas på ett berömvärt sätt. Man tror inte heller att djuruppfödarna fuskar med reglerna då det gäller användningen av tillväxthormoner.
Då det gäller djurtransporter är konsumenterna lite mera skeptiska. Bara drygt 30 procent ansåg att djurtransporterna sköts berömvärt med tanke på djurens välfärd. Tar man med de som gett nöjaktigt vitsord stiger andelen till över 70 procent. Runt 20 procent anser att djurtransporterna sköts dåligt eller ganska dåligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab