Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
Momsen ska inte längre betalas tillbaka när man överlåter jordbruk
Den som överlåter en fastighet behöver inte längre betala tillbaka mervärdeskatt, som han har kunnat dra av under tidigare skatteår, i samband med överlåtelsen. Inom jordbruket berör det här produktionsbyggnader och täckdiken.
Riksdagen har godkänt en ändring i mervärdeskattelagen. Enligt ändringen ska en byggtjänst i samband med nybygge eller grundförbättring av en fastighet, som används i en rörelse, inte längre anses ha tagits i eget bruk, när fastigheten överlåts till en annan som fortsätter rörelsen.
Överlåtelse av en rörelse ska inte heller länge betraktas som sådan försäljning som man avser i mervärdeskattelagen. Den som fortsätter rörelsen anses vara efterträdare till överlåtaren.
Så här har det överlag varit för varor och tjänster i samband med överlåtelse av en rörelse, men inte för fastigheter. Tidigare har den som dragit av mervärdeskatten från en investering i en fastighet tvingats betala tillbaka den i samband med en överlåtelse, som sker tidigare än fem år efter investeringen. Den som övertar fastigheten har sedan kunnat göra motsvarande avdrag.
Förfarandet har ofta lett till en temporär skattebörda, likviditetsproblem eller andra bekymmer. Nu borde alltså de bekymren vara ur världen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab