Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
Dofter skyddar åländska äpplen
I år testar Ålands försöksstation i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet en helt ny typ av växtskydd. Det handlar om dofter som används för att förvirra skadeinsekter.
Det biologiska växtskyddsmedel som används mot äppelvecklare baseras på det sexualferomen som honorna avger för att locka till sig hanar. Forskningen har lyckats identifiera sådana artspecifika doftämen för vissa skadeinsekters del och även tillverka motsvarigheter på syntetisk väg.
- När dessa miljövänliga doftämnen appliceras i odlingarna lyckas hanarna inte hitta honorna, så insekterna kommer inte åt att föröka sig, berättar försöksstationens föreståndare Ulla Boman.
På det här sättet kan man bekämpa särskilda arter av skadeinsekter utan att skada nyttoinsekter, vilket det kemiska växtskyddet gör. Feromoner har hittills använts inom äppelodlingen enbart i varnings- eller prognosfällor för att fastställa när och i vilken utsträckning det förekommer äppelvecklare och rönnbärsmal, så att man vet när det krävs en växtskyddsinsats för skörden inte i värsta fall ska bli totalförstörd.
- Att använda feromoner för själva bekämpningen är nytt och man hoppas att den metoden framöver skall bli dominerande för all skadedjursbekämpning inom fruktodlingen, berättar Boman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab