Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.6.2005 / LF
Den biologiska mångfalden minskar stadigt
Den allmänna riktningen för den biologiska mångfalden är neråt. De största förändringarna sker i jordbruksmiljöer, på stränderna och i skogarna, där utvecklingen utan särskilda åtgärder kommer att leda till en minskad mångfald.
Det framgår av en utvärdering som gjorts inom det nationella biodiversitetsprogrammet av Finlands miljöcentral i samarbete med MTT, Skogsforskningsinstitutet och Helsingfors universitet.
- Den negativa utvecklingen gäller inte bara hotade arter, utan berör också till exempel helt vanliga fågelarter, säger professor Mikael Hildén från Finlands miljöcentral som har lett utvärderingsarbetet.
Hildén påpekar att den biologiska mångfalden är inte statisk, ändringar skulle ske också helt utan människans påverkan.
- Men nu är ändringarna i livsmiljöerna så snabba både här i Finland och i andra länder att mångfalden minskar betydligt snabbare på grund av mänsklig verksamhet.
Den forskning som nu görs inom området har gett ny kunskap och en bättre bild av läget, vilket gör att man kanske nu har en dystrare uppfattning av utvecklingen än tidigare.
Man räknar med att 150 nya växt- och djurarter kommer att klassificeras som mer hotade år 2010 än vad de är i dagens läge.
Enligt det mål som EU ställt upp borde man få minskningen av mångfalden att stanna upp till år 2010. Men det verkar vara svårt att nå det målet, även om man enligt Hildén har lyckats hejda takten på minskningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab