Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
28.1.2005 / LF
Socker: Kommissionen söker alternativ till kvotöverföring
Ett omstritt element i EU:s förslag till sockerreform är överföringen av produktionskvoter mellan medlemsländerna. Finland och flera andra länder anser att kvotöverföringen inte är acceptabel. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel tar medlemsländernas oro på allvar och lovar att undersöka alternativa koncept.
- Många länder har betänkligheter när det gäller kvotöverföringen. Ländernas oro måste tas på allvar och vi söker därför alternativa koncept. Förutsättningen är att EU:s målsättning att skapa en konkurrenskraftigare sockersektorn kan upprätthållas, sade hon.
Fischer Boel uppgav på gröna veckan i Berlin att hon i stora drag stöder det reformförslag som företrädaren Franz Fischler lade fram senaste år. Men hon betonade samtidigt att kommissionen ingalunda har sagt sitt sista ord. Det finns fortfarande spelrum för ändringar.
Medlemsländerna måste nå politisk enighet om sockerreformen senast i november 2005, före det viktiga WTO-toppmötet i Hongkong i december. Fischer Boel påminde om att den nuvarande sockerregimen löper ut i slutet av juni 2006. Om EU inte före det kan enas om en ny marknadsordning, hamnar sockersektorn i ett fullständigt avreglerat tillstånd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab