Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
21.1.2005 / LF
U-länderna och Finland går emot EU:s sockerreform
- Vi stöder de finländska intressena i anslutning till EU:s planerade sockerreform, säger AVS-ländernas talesman, ambassadör Nandcoomar Bodha från Mauritius. Han förde ordet för en delegation från AVS-länderna och världens minst utvecklade länder som besökte Finland och jord-och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) i onsdags.
Tidigare har delegationen besökt Holland, Tyskland, Luxemburg och Belgien samt Storbritannien, Tyskland, Danmark, Sverige och Polen för att diskutera sockerreformen. Den här gången var förutom Finland även Frankrike, Ungern, och Spanien på besökslistan.
- På basen av den respons vi har fått vet vi att det inte råder enighet i EU om genomförandet av reformen, sade Nandcoomar Bodha. Några av EU:s medlemsländer, Storbritannien, Danmark, Sverige, Malta och Cypern stöder reformen. Tio länder, däribland Finland, har undertecknat ett nej. Vi erfar i alla fall att det inte finns någon klar majoritet för reformen men inte heller emot den.
- Det som vi kräver är en längre övergångsperiod än vad EU:s nuvarande förslag går ut på, fastslog ambassadör Bodha.
– Dessutom anser vi att prissänkningarna i reformsförslaget är för drastiska. Samtidigt förstår vi nog att sockermarknaden måste reformeras för att kunna fylla internationella handelskriterier. Vi håller också på med vårt eget reformarbete. Vi vill utveckla vår sockerproduktion, men vi vill också bli mångsidigare och utnyttja annan produktion med anknytning till sockret. Det gäller till exempel energi och etanol. Det vi emellertid vill är att utvecklingen ska vara hållbar. Det betyder att sockerproduktionen ska vara livskraftig och ge en hyfsad inkomst också i fortsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab