Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
21.1.2005 / LF
Kommissionen godkände Finlands Natura-områden
Europeiska kommissionen godkände förra veckans fredag Finlands och Sveriges förslag på Natura-områden i den boreala naturgeografiska zonen. Merparten av områdena i Finland tillhör denna zon. Med undantag för några små kompletteringar som fortfarande behövs, är nätverket Natura 2000 nu i huvuddrag färdigt.
Kommissionens beslut innebär inga nya förpliktelser för privata markägare. Förpliktelser i naturskyddslagen som hör till Natura 2000-områden har varit i kraft sedan statsrådet beslöt att föreslå områden till nätverket.
Listan som kommissionen nu fattade beslut om är inte komplett, utan avsikten är att komplettera den med nya områden i framtiden. Finlands beslut om att komplettera nätverket är redan under beredning. Vid ett naturgeografiskt seminarium 2003 ansåg man att vissa naturtyper och arter, till exempel vissa sländor, skalbaggar och sällsynta växter behöver mera skyddsområden. Den sammanlagda arealen av dessa områden är liten, men de är viktiga för nätverkets kvalitet.
Behovet av att införliva mer undervattensrevar och sanddyner på havsområden samt livsmiljöer för vikare och gråsäl tas i beaktande i Finland när kommissionens tolkningsregler blir färdiga. I samband med detta aktualiseras även granskningen av havsområdena i Finlands ekonomiska zon.
Kommissionens beslut kompletteras eventuellt även med de 34 områden för vilka beslutsfattandet är på hälft på grund av att de överklagats. Finland har beslutat att stryka ett område från sitt beslut nämligen Nuoramoinens skog. Samtliga resterande områden som Finland föreslagit i den boreala zonen ingår i kommissionens beslut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab