Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.1.2005 / LF
Vattenkvaliteten i Finska viken ger huvudbry
Trots att Finland är världsledande när det gäller vattenskydd kan det bli aktuellt med ytterligare skärpning i miljöstödsprogrammet under nästa programperiod, speciellt när det gäller vattendragen.
- Tyngdpunkten i miljöstödsprogrammet är på basåtgärderna, men utan att våga gå in på detaljer är det möjligt att man måste styra en del av stödet över till specialåtgärder i nästa programperiod som börjar 2007, säger regeringsrådet Ulla Kaarikivi-Laine från miljöministeriet. Det viktiga blir att styra åtgärderna mot de vatten där problemen finns, det gäller således vattendragen och Finska viken.
Bland de åtgärder som hon kan tänka sig skulle få mer betydelse i nästa programperiod återfinns anläggande av skyddszoner och grundande av våtmarker. Ulla Kaarikivi-Laine lät förstå att myndigheterna har för avsikt att fortsätta med frivillighetsprincipen också under nästa programperiod.
Tillståndet i våra ytvatten inte alarmerande, men speciellt övergödningen av Finska viken ger orsak till bekymmer. Än så länge är vattenkvaliteten längs den finländska kusten nöjaktig, men på flera håll, närmast vid älvarnas och åarnas mynningar i vikarna är kvaliteten bara försvarlig, ställvis rentav dålig. Våra myndigheter har nu ställt som mål att vattenkvaliteten i alla våra vatten åtminstone ska vara i klassen god före 2015. För att det här målet ska nås ska en områdesvis vattenvårdsplan utarbetas. Planen, som ska finnas senast 2010, ska handla om människans inverkan på vattnet och vilka åtgärder som vidtagits eller vidtas för att göra vattenvården effektivare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab