Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
21.1.2005 / LF
Efterfrågan på virke – trots stormen i Sverige
De omfattande stormskadorna i Sverige stoppar inte virkeshandeln här. Inom de kontrakt Södra skogsreviret har om leverans till skogsindustrin finns utrymme för virke som går att avverka trots den milda vintern.
- För tillfället finns behov av avverkningar på bärande mark. Priserna för åtkomligt virke har stigit. Det är lönsamt för skogsägaren att avverka sådant virke nu, säger revirforstmästare Ragnar Gartz.
Han berättar att prishöjningen gäller såväl stock som massaved. Efterfrågan på talltimmer är dock begränsad.
I hur stor grad det svenska stormfällda virket kommer att påverka virkeshandeln här i Finland vågar inte Gartz förutspå. Klart är ändå, att återverkningarna syns först senare, kanske mot sommaren. - Att arbeta upp stormfällt virke tar betydligt längre tid än normal avverkning. Också på skadeområdena är vädret varmt och blött, och marken alltså mjuk. Det ställer till med ytterligare problem vid tillvaratagandet.
Allt det fällda och skadade virket kommer heller inte till industrin. Skador så som sprickor i stammarna minskar kraftigt timmerandelen. En hel del virke måste helt kasseras på grund av att stormen inte tar hänsyn till måttfordringar, när den knäcker stammar.
- Fällt virke torkar snabbt. Skadade stammar med rotkontakt löper risk för insektangrepp, men torkar inte i samma takt som det fällda, och förhoppningar finns om att kunna använda sådan gran som slipmassa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab