Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
17.1.2005 / SLC
JSM:De avlägsna områdena enligt biproduktförordningen har fastställts

 

14.1.2005

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt de avlägsna områdena enligt biproduktförordningen i fråga om biprodukter från olika djurarter. På dessa områden är det tillåtet att gräva ned bl.a. hela kadaver och vissa biprodukter. Förordningen om bortskaffande av animaliska biprodukter på avlägsna områden trädde i kraft vid årets början.

Kadaver av nötkreatur, bison, får, getter, svin och fjäderfä får grävas ned på de områden som inte omfattas av kadaveruppsamlingen. I hela landet får man dock gräva ned slaktavfall från djur som slaktats på det ursprungliga jordbruksföretaget för att användas som livsmedel för producenten och dennes familj.

Kadaver av hästar och andra hovdjur, alpackor, renar och sällskapsdjur samt hela fiskar och kräftor får grävas ned i hela landet. Det är likaså tillåtet att gräva ned fiskrens och biprodukter som fås vid slakt av ren och vid styckning av renkött.

Nedgrävning av pälsdjurskadaver är tillåtet i hela Finland utom i de kommuner i Uleåborgs och Västra Finlands län där det finns rikligt med pälsdjur. I dessa kommuner skall pälsdjurskadavren sändas till en destruktions- eller förbränningsanläggning för att destrueras. Staten deltar inte i organiseringen av kadaveruppsamling som gäller pälsdjur och betalar heller inget stöd för uppsamlingen.

Biprodukter i kategori 2 och 3 som härrör från slaktplatser och småskaliga styckningsanläggningar enligt lagen om livsmedelshygien får grävas ned på samma områden som svin och fjäderfä.

Nedgrävningen får inte medföra någon fara för människors eller djurs hälsa och de anvisningar som getts om nedgrävningen skall följas. Man skall föra bok över nedgrävningen och bokföringen måste förvaras i två år.

Kommunalveterinären skall på förhand informeras skriftligen om nedgrävningen av nötkreatur och slaktavfall. Av anmälan skall framgå vem som producerar biprodukterna och vem som gräver ned dem, djurarten från vilken biprodukterna härstammar, mängden biprodukter eller en uppskattning av mängden samt platsen och datumet för nedgrävningen.

Närmare information om biproduktförordningen och en kommunförteckning över de områden som omfattas av kadaveruppsamlingen enligt djurart finns på webbsidan (på finska): <http://www.mmm.fi/el/art/sivutuote/havittaminen.html>

Närmare information om nedgrävning finns på webbsidan (på finska): <http://www.mmm.fi/el/art/sivutuote/hautaaminen.html>


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab