Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
14.1.2005 / LF
ProAgria inviger nytt elittjursstall
Elittjursstallet Sonnihovi, som ProAgria Avelstjänst låtit bygga, invigs den 14 januari. De första avkommebedömda topptjurarna flyttar direkt efter invigningen in i sitt nya hem, vars byggnadskostnad uppgår till 1,9 miljoner euro.
Ibruktagandet av Sonnihovi är en del i den förändrade spermaproduktionskedjan i Finland. Tidigare infrystes ca 100.000 doser av varje tjur, varefter tjurarna slaktades. Efter att avkommebedömningsresultatet blivit klart togs endast sperman av de bästa tjurarna i bruk. Sperman av de populäraste tjurarna tog därför snabbt slut.
- I det nya systemet samlas det in enbart 5.000 doser per ungtjur för ungtjursanvändning och för säkerhetslagret. Tjurarna hålls levande i väntan på avkommebedömningen. De bästa elittjurarna flyttas då till Sonnihovi och återinsätts där i spermaproduktionen. Tack vare systemet med väntetjurar kan vi samla sperma av tjurarna så länge som det finns efterfrågan, berättar Avelstjänsts nötavelsexpert Auli Himanen.
Den internationella efterfrågan och de nordiska samarbetsavtalen utgjorde viktiga impulser för övergången till systemet med levande väntetjurar. Enligt samarbetsavtalen bör Finland klara av att erbjuda en tillräcklig mängd elittjurssperma till det övriga Norden.
I Finland finns världens största population av den röda rasen. Den är intressant även för aktörer inom boskapsaveln utomlands. Exporten av den finländska Ayrshiresperman har dock begränsats av veterinärkraven i många länder, enligt vilka tjurarna måste vara i livet för att provtagning skall kunna ske för kontroll av smittsamma sjukdomar. Nu uppfylls detta villkor och exporten kan öppnas till många länder, bland annat till USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab