Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
14.1.2005 / LF
KTTK varnar för polsk sättpotatis
Kontrollcentralen för växtproduktion KTTK varnar för sättpotatis från Polen, där ljus ringröta är vanlig. Potatisimport ska alltid anmälas till KTTK:s växtinspektion samt den lokala växtkontrollanten för importbesiktning. Besiktningen är avgiftsfri.
De polska växtskyddsmyndigheterna måste ge alla partier som lämnar Polen ett intyg på att potatisen är testad mot ljus ringröta. Köparen bör kräva beviset, eftersom det på EU-marknaden kan förekomma potatispartier som inte uppfyller exportkraven eller inte är granskade. Potatisimportörer och användare av importpotatis bör kontrollera potatisens ursprung, samt spara de dokument som kommit med partiet.
KTTK påminner också om att den part som marknadsför sättpotatis ansvarar för produkten så som stadgas i lagen om handel med utsäde. Enligt lagen måste importören eller marknadsföraren ersätta en skada som orsakas användaren genom att utsädet inte motsvarar de uppgifter som har lämnats om det eller genom att utsädet är behäftat med något annat fel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab