Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.1.2005 / LF
Avtal uppnåddes om det nationella stödpaketet
Lantbruksförhandlarna uppnådde i onsdags ett förhandlingsresultat om det nationella stödpaketet till jordbruket för år 2005. Årets anslag är 609 miljoner euro samt en inbesparing från i fjol på cirka 20 miljoner.
Totalt finns det därmed 629 miljoner euro att fördela, men det är bara 622,5 miljoner som används enligt förhandlingsresultatet. Skillnaden på drygt 6,5 miljoner överförs till nästa år på statsmaktens begäran.
Stödförhållandena mellan regionerna hålls nästan oändrade, men en liten förskjutning sker till C-områdets fördel. Det här beror långt på att beskärningarna i stödet enligt 141-lösningen slår hårt ut på A- och B-områdena, framför allt på husdjurssidan.
I vilket fall som helst är beskärningarna väldigt stora inom husdjurssektorn både på A- och B-områdena och på C-området, men meningen är att de delvis ska kompenseras via LFA-stödets nationella tilläggsdel, som börjar utbetalas i år. Sänkningen i 141-stödet på A- och B-områdena är 25 miljoner jämfört med 2004. Därtill kommer en "normal" årlig sänkning på mellan 2 och 4 procent.
I förhandlingsresultatet har man inte fördelat miljöstödets nationella tilläggsdel, som utbetalas på A- och B-områdena. Beloppet får uppgå till högst 55 miljoner euro. I det sammanhanget kan man konstatera att anslaget för i fjol uppgick till 60 miljoner euro men att beloppet inte har fördelats på de olika grödorna. Detta väntas ske tidigast om ett par veckor. Orsaken är att det inte har funnits tillförlitliga uppgifter om exempelvis maltkornsstödet.
Inom växthussektorn utgår förhandlingsresultatet från en oändrad stödnivå för den långa odlingen, medan man tvingats beskära den korta 2-7 månaders odlingen.
Lagringsstöden för trädgårdsprodukter hålls oändrade och stöden till skärgården följer samma princip som tidigare, där man har en koppling till stödnivåerna på B-områdena.
Den fråga som väckte mest diskussion i slutskedet av förhandlingarna var stödet till får och getter. Enligt artikel 141 beskärs stödfullmakterna i år med hela 73,9 procent för de här produktionsgrenarna, vilket syns direkt i stödnivåerna. Förhandlingsparterna ansåg att detta är oskäligt.
- Förhandlarnas beredningsgrupp fick därför i uppdrag i tisdags att utforma ett förslag till finansiering av en lindring, berättar verksamhetsledare Tage Ginström, som representerar SLC i beredningsgruppen.
Parterna beslöt att verka för en ändring av fullmakterna för får och getter, men en sådan måste genomföras inom ramen för det belopp som finns reserverat för artikel 141. Parterna enades därför om att försöka höja fullmakterna för får och getter på A- och B-områdena med cirka en halv miljon euro. Med utgångspunkt i detta har man tagit bort motsvarande belopp i övriga sektorer som ingår i 141-stödet. För alla produkter utom de enmagade djuren finns i dag ett sådant rörelseutrymme mellan stödnivå och fullmakterna, att beskärningen inte slår ut i praktiken.
För de enmagade djuren har åtgärden medfört en beskärning på en euro per djurenhet.
Samma beskärning skulle drabba de enmagade djuren på C-området, men där skulle man också kunna halvera den tilltänkta stödsänkningen till får och getter. Det är nämligen meningen att man med hjälp av den begärda ökningen i fullmakten med en halv miljon euro ska kunna halvera sänkningen i stödet på A- och B- områdena från 246 till cirka 125 euro. På C-området var det meningen att beskära stödet med 123 euro, men nu skulle även den beskärningen halveras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab