Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.1.2005 / LF
Nu kan investeringsstöden beviljas
Nu på måndag kan TE-centralerna börja fatta beslut om jordbrukets investeringsstöd. Statsrådet godkände under fjolårets sista vecka en förordning som trädde i kraft vid det här årets början. Av tekniska skäl är det i alla fall inte möjligt för TE-centralerna att komma i gång med pappersexercisen förrän på måndag.
I samma förordning höjs taket för de godtagbara kostnaderna för stöd i investeringar från 550.000 euro totalt under perioden 2004-2007 till 840.000 euro per projekt, så som det var under perioden 2000-2003. Detta enligt direktiv från EU-kommissionens tjänstemän.
I övrigt räknar man nu med att kunna tillämpa de regler för investeringsstödet, som är en följd av 141-lösningen. Ansökningar enligt de här reglerna har jordbrukarna kunnat lämna in sedan i fjol våras. Ett officiellt svar från kommissionen på Finlands anmälan om investeringsstödet är ännu på kommande. I Finland börjar man i alla fall nu att fatta beslut om de närmare 10.000 ansökningar som lämnats in enligt de nya principerna, vilket man kan göra eftersom kommissionens svar har dröjt.
Enligt jord- och skogsbruksministeriets beräkningar skulle 840.000 euro räcka för att bygga en ladugård för ett hundratal mjölkkor eller 400 nöt för köttproduktion.
Taket för de godtagbara kostnaderna kan höjas till det dubbla i fall minst tre landsbygdsföretag deltar gemensamt i projektet eller om det är en grupp eller sammanslutning med minst tre medlemmar som står bakom eller så om det handlar om ett landsbygdsföretag med minst tre delägare eller medlemmar som alla uppfyller kriterierna för företagare.
När det gäller markköp hålls gränsen på 550.000 euro totalt under perioden 2004-2007. I startstödet för unga jordbrukare finns ingen gräns för markköp.
De första bidragen torde man kunna betala ut den 24 januari.
Behandlingarna berör inte ansökningar om utvidgningar inom svinsektorn. Sådana ansökningar tar TE-centralerna inte ännu emot, utan investeringsstoppet fortsätter att vara i kraft. Ett undantag är unga svinproducenter som tar över genom generationsväxling och som måste utvidga för att deras gård ska fylla kriterierna för en djurgård, som ger rätt till förhöjt startstöd.
Vad gäller investeringar inom mjölkproduktionen så har minimikravet på mjölkkvoter höjts från 7.900 liter till 8.100 liter per koplats, vilket motsvarar den genomsnittliga produktiviteten per mjölkko på kontrollgårdarna under 2003. Om det efter investeringen finns för många djurplatser på gården i förhållande till mjölkkvoten beviljas stödet bara för den andel som motsvarar en kvot på 8.100 liter per ko.
Mjölkkvoterna inverkar dock inte på hur stor en del av till exempel ett foderlager eller en lufttät silo utanför själva ladugården, som får stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab