Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
7.1.2005 / LF
Statsrådet beslöt om LFA-stödets nationella tilläggsdel
Statsrådet beslöt förra veckans torsdag att skicka det finländska förslaget om tillämpning av LFA-stödets nationella tilläggsdel till EU-kommissionen för notifiering.
Lösningen ger ett stöd på högst 20 euro per hektar på stödområdena A, B och C1. På stödområdena C2-C4 skulle stödet bli högst 25 euro per hektar. Djurgårdarna får utöver detta ett tillägg på högst 80 euro per hektar.
I motsats till det som kom fram i höstas efter överenskommelsen mellan jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) och EU:s tidigare lantbrukskommissionär Franz Fischler omfattar det förhöjda stödet för djurgårdarna hela den areal som ger rätt till det egentliga LFA-stödet, också specialgrödor och trädor.
Det betyder exempelvis att en djurgård får högst 80 euro mer i LFA-tillägg för en hektar odlad potatis än en växtodlare. Systemet har redan hunnit väcka diskussion, främst bland växtodlare med specialgrödor.
Å andra sidan var det ursprungligen meningen att LFA-stödets nationella tilläggsdel skulle kompensera just djurgårdarna för sjunkande produktionsstöd, först i EU:s lantbruksreform och senare enligt artikel 141, som gäller A- och B-områdena.
I den lösning, som statsrådet nu beslöt skicka till kommissionen, har en större del av stödet kanaliserats till växtodlingsgårdarna än det ursprungligen var tänkt.
I det sammanhanget kan nämnas att regeringen för ett år sedan kalkylerade med ett LFA-tillägg på cirka 49 miljoner till A- och B-områdena. Numera kalkylerar man med cirka 44 miljoner till A- och B- områdena och 76 miljoner till C-områdena. I praktiken betyder det här att i synnerhet djurgårdar med intensiv produktion i förhållande till åkerarealen tvingas nöja sig med ett mindre totalt stöd under år 2005.
För att klassas som en djurgård måste gården ha en djurtäthet på minst 0,4 djurenheter per hektar eller en besättning på minst 10 djurenheter och i så fall en djurtäthet på minst 0,2 djurenheter.
Producenterna måste göra en skild förbindelse om tilläggsdelen.
Eftersom summan av hela LFA-stödet inte får bli högre än i medeltal 250 euro per hektar, kommer det maximala tillägget inte att betalas ut, utan man får räkna med en minskning på cirka 8 procent så att stödet blir 18,4 euro på A, B och C1 och 23 euro på C2-C4. Förhöjningen för djurgårdarna blir 73,6 euro per hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab