Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.1.2005 / LF
Konsulter vill slå samman alla skogscentraler
Kustens Skogscentrals dagar kan vara räknade. Den 26 januari offentliggörs ett konsultförslag som går ut på att landets 13 regionala skogscentraler sammanslås till en enda central som placeras i Joensuu. Det skulle bl.a. innebära att Kustens Skogcentral, som handhar de finlandssvenska skogsfrågorna, läggs ner. Det är bara sju år sedan den senaste omorganiseringen genomfördes, som bl.a. skapade Kustens Skogscentral.
Enligt vad som redan läckt ut från det s.k. HAUS-förslaget som jord- och skogsbruksministeriet beställt, är det inte meningen att allt skall överflyttas till en central i Joensuu. En del av centralernas nuvarande uppgifter är det meningen att överföra på de lokala TE-centralerna, vilket betyder att det nu enhetliga svenskspråkiga området splittras upp på Österbottens, Egentliga Finlands och Nylands TS-centraler.
Enligt förslaget skulle rationaliseringen betyda att upp till 600 personer av skogscentralernas totala personal på cirka 1200 personer skulle bort. Man har tänkt sig att genomförandet av programmet skulle ske under en tre års period.
Direktör Karen Wiik-Portin vid Kustens skogscentral tar det dock ännu lugnt. Hotet känns inte akut, men konsulternas evaluering skall tas på allvar.
- Ett liknande förslag var aktuellt redan år 1996, men förkastades eftersom så mycket sker lokalt. Skogscentralerna skall betjäna de lokala skogsvårdsföreningarna och de lokala skogsägarna.
Wiik-Portin anser att HAUS-förslaget är orealistiskt. TE-centralerna har inte den personal som krävs. Det skulle bli att flytta över arbetskraft från centralerna.
Kustens skogscentral, med huvudkontor i Esbo, har totalt 74 personer anställda. Centralen täcker Nyland, Åboland och Österbotten oavsett språk, men ca 75 procent av skogsägarna på området är svenskspråkiga. Man befarar att betjäningen vid en skogscentral i Joensuu blir enspråkigt finsk.
Det nuvarande systemet med 13 skogscentraler har fungerat bra, speciellt enligt skogsägarna. Däremot har man från organisationssidan framfört kritik. Skogsindustrin har uppfattat skogscentralerna som en konkurrent om skogsägarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab