Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
7.1.2005 / LF
Mikael Aminoff talar för finlandssvenskt skogsägarförbund
Ett gemensamt finlandssvenskt skogsägarförbund bör bildas. Det anser ordföranden för Nylands skogsägarförbund Mikael Aminoff.
- Verksamheten inom skogsägarförbunden måste rationaliseras och bli effektivare, men alla bör vara med i utvecklingen och dra sin del av lasset, säger han.
På finskt håll slås skogsägarförbunden ihop i större enheter. Tidigare fanns det femton skogsägarförbund i det finska Finland, nu är de nere i 11. Utvecklingen fortsätter och målet är att man i framtiden ska klara sig med mellan fem och åtta skogsägarförbund.
- Inom Svenskfinland kan vi inte fortsätta som om ingenting har hänt. Då kommer vi att förlora i trovärdighet, säger Mikael Aminoff.
Orsaken till utvecklingen i riktning mot större och färre skogsägarförbund är att många skogsvårdsföreningar under senare år har slagit ihop sig i större och effektivare enheter.
- Ännu 1990 fanns det 366 skogsvårdsföreningar i landet, nu är 150 kvar.
Fortfarande är de tre skogsägarförbunden, som verkar inom Svenskfinland, det vill säga Nylands, Åbolands och Österbottens skogsägarförbund, likvärdigt representerade i MTK:s skogsdelegation.
- Nu är situationen som sagt den att man i MTK:s kretsar har drivit kraftigt på en strukturförändring. Någon sådan förändring har i alla fall inte synts till i de skogägarförbund som verkar i Svenskfinland. Vi har visserligen diskuterat mellan de tre förbunden och även i SLC:s skogsutskott hur vi kan gå vidare, men längre har vi inte kommit. Det är emellertid helt otänkbart att vi inte behöver reagera alls. Vi är tvungna att hänga med i utvecklingen.
Enligt Mikael Aminoff betyder det här att de tre skogsägarförbund som verkar på det finlandssvenska fastlandet förr eller senare tvingas välja om de ska gå ihop med sina finska grannförbund eller bilda ett gemensamt skogsägarförbund som verkar inom Svenskfinland, det vill säga samma område som SLC och Kustens Skogscentral.
Trots att utgångspunkterna är olika talar Mikael Aminoff varmt för ett skogsägarförbund som omfattar Svenskfinland.
- Det är möjligt att det inte alltid är rationellt att tänka språkpolitiskt, när vi ska göra virkesaffärer, men det skulle å andra sidan vara mycket oklokt att ge avkall på den position vi har: vi är väl representerade i MTK, vi har ett skogsutskott i SLC och så har vi - åtminstone än så länge - vår egen skogscentral. Våra skogsägare får full service på sitt modersmål.
SLC:s skogsutskott sammanträder nu på måndag, bland annat för att diskutera skogsägarförbundens framtid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab