Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
7.1.2005 / LF
Luxemburg styr EU
Den första januari övertog Luxemburg det europeiska ordförandeskapet av Nederländerna. Under de följande sex månaderna aktualiseras igen långtidsbudgeten fram till 2013. På agendan står också en omgestaltning av programmen för landsbygdens utveckling. Däremot hinner sockerreformen knappast behandlas.
Minilandet Luxemburgs administration är anpassad till att regera en befolkning på 460.000 personer. Nu måste premiärminister - tillika finansminister - Jean-Claude Juncker ange den politiska riktningen för EU med över 450 miljoner invånare. Å andra sidan är Juncker en ansedd politiker som också i toppmötessammanhang har haft ett stort inflytande.
Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget för åren 2007-2013 förefaller att bli mycket svåra. Det nederländska ordförandeskapet försökte under hösten medla mellan de stridiga viljorna, men utan resultat.
I Luxemburg medger man att det blir mycket svårt, men inte omöjligt, att medla mellan parterna. Ett problem är att tiden kan bli knapp. I princip kan frågan tas upp på allvar först i juni, efter det brittiska valet i maj. Ledande politiker tror emellertid att budgeten kan klubbas av tidigast i början av år 2006.
I ett nära sammanhang med långtidsbudgeten står landsbygdsfrågorna. Luxemburg efterlyser ett beslut om en anpassning av programmen för landsbygdens utveckling. En omgestaltning av programmen beror emellertid på de pengar som ställs till förfogande, och detta avgörs i samband med långtidsbudgeten.
I Bryssel befarar man att en sänkning av budgettaket till en procent av BNP riskerar att försvaga landsbygdspolitiken som jordbrukspolitikens andra pelare. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har aviserat nya förslag i januari. De ska bland annat beröra innovation och ekonomisk tillväxt i EU:s landsbygdsområden.
Vid sidan av landsbygdsfrågorna kommer agrarrådet knappast att fatta några tyngre jordbrukspolitiska beslut under våren. Från EU-kommissionens sida är inga större initiativ på väg. Sockerreformen hinner troligen inte tas upp, eftersom kommissionen måste invänta WTO:s definitiva utslag innan man lägger fram ett nytt reformförslag. Det nya förslaget läggs sannolikt fram i juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab