Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
26.11.2004 / LF
Skattelättnader kunde kompensera dålig LFA-lösning
I en resolution från höstmötet framhåller de nyländska producenterna i NSP att skattesänkningar riktade direkt till lantbruket och landsbygdsnäringarna behövs för att stärka det finländska lantbrukets konkurrenskraft och skapa arbetstillfällen på landsbygden. Regeringen bör även förbinda sig att göra satsningar för att gynna inhemsk bioenergi.
I resolutionen konstateras att Finlands regering i den senaste stöduppgörelsen med EU-kommissionen om det nationella LFA-tillägget inte lyckades nå en lösning som skulle vara tillfredsställande för lantbrukarna i södra Finland. Därför anser NSP:s höstmöte att det nu krävs aktiva åtgärder från regeringen för att säkerställa verksamhetsförutsättningarna och en rättvis inkomstutveckling för lantbrukarna.
Då det inte är möjligt för lantbrukarna att slå ut kostnadsstegringar på priserna kräver producenterna nu kompensation för de stigande produktionskostnaderna bland annat i form av återbäring av accisen på lätt brännolja.
I samband med generationsväxlingar bör beskattningen av administrativa mjölkkvoter och stödrätter göras möjligast skälig så att dessa inte utgör en extra belastning. Lättnader behövs även i arvs- och gåvobeskattningen så att de kan omfatta skogsföretagare och andra än bröstarvingar.
Husdjursproducenterna bör också garanteras fler lediga dagar. Enligt nuvarande avbytarsystem har husdjursproducenten rätt till 24 lediga dagar under hela året. För övrigt är man bunden till sitt arbete sju dagar i veckan året runt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab