Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.11.2004 / LF
Viktigt att generationsväxlingarna fortsätter
- Det är nödvändigt att vi får en fortsättning på avträdelsestödet efter 2006 för att förhindra ett för stort bortfall av unga att ta över jordbruket, sade ordföranden för ÖSP:s ungdomsutskott Jonny Kronvist som i tisdags framförde ÖSP:s och SLC:s ungdomsutskotts hälsningar till andra finansminister Ulla-Maj Wideroos (sfp) och riksdagledamot Nils-Anders Granvik (sfp) i riksdagen.
Det nuvarande systemet med avträdelsestöd upphör att vara i kraft efter 2006, om inte en ny lag stiftas. För att generationsväxlingarna ska kunna löpa så smidigt som möjligt bör också startstöd och investeringsstöd utbetalas i tid åt dem som ska ta över.
- Vi ska inte heller glömma att framhäva de positiva framsteg som skett, så därför vill jag säga, att vi är tacksamma för förbättringarna i arvs- och gåvobeskattningen när det gäller generationsväxlingar, sade Jonny Kronqvist vidare.
- Vi skulle ha velat gå längre i skattelättnaderna i arvsbeskattningen vid generationsväxlingar, svarade Wideroos, men det fanns inte politisk vilja att sträcka sig längre än till regeln om 40 procent av beskattningsvärdet. Ett steg i rätt riktning var det i alla fall.
- Vad gäller strävandena att avskaffa gåvobeskattningen, så har finansminister Antti Kalliomäki (soc.dem) hittills hänvisat till att vi behöver skattepengarna, men jag tror nog att det så småningom ska lyckas att få en ändring till stånd, fortsatte ministern. Över en natt går det inte, men så som det är i dag hittar de rika medel att kringgå gåvobeskattningen, medan vanligt folk måste betala, och det kan nog inte ha varit meningen från början.
Nils-Anders Granvik trodde på en fortsättning av avträdelsestödet, men det är möjligt att det kommer att finnas krafter som vill höja åldersgränsen.
- De jämför situationen med att pensionsåldern höjs, men vi måste försöka få dem att förstå att avträdelsestödet inte är en pension i egentlig bemärkelse. Systemet är ju ägnat att bereda plats åt dem som ska ta över, innan de i stället försvinner i andra yrken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab