Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
26.11.2004 / LF
Import av polsk potatis oroar de finländska odlarna
- De potatispartier som importerats från Polen och granskats av oss har inte innehållit några av de sjukdomar som vi undersökt dem för.
Det uppgav Fredrik Ström på Österbottens TE-central på onsdagen. Han får inte ge ut några uppgifter om vem som importerat potatis och vilka mängder de tagit in.
- Jag kan inte ge några närmare uppgifter om importen eftersom sådana uppgifter är sekretessbelagda. Det enda jag kan berätta är att vissa förfrågningar har förekommit och en del lass har tagits in i landet. Än så länge är det dock inte fråga om några större mängder.
- Enligt vad som kommit till min kännedom handlar det närmast om provpartier och kvaliteten har inte motsvarat förväntningarna, svarar Per-Erik Englund när LF ber honom komma med kommentarer om potatisimporten.
- Det är klart att det inte är önskvärt att det skall importeras potatis från Polen, det är min åsikt. Om det nu skall importeras potatis till Finland finns det många andra länder som man kan vända sig till. Kvaliteten på den polska potatisen är under all kritik och smitto- och sjukdomsrisker lär också finnas i partier från de övriga baltstaterna.
I pressen har framkommit uppgifter om att den polska potatisen skulle innehålla ljus ringröta och potatiskräfta.
- Det finns nog en mängd rykten i svang kring importen. Men en import måste ju gå de officiella vägarna och potatisen skall granskas i vederbörlig ordning. Kontrollen ligger dock inte alla gånger på samma nivå som i de tidigare EU-länderna.
De odlare som nu har potatis i lager bör bjuda ut sina produkter till uppköparna.
- Det är viktigt att vi från odlarhåll säljer ut potatisarna i jämn takt, vi får under inga omständigheter panta på dem. Med ett jämnt utbud skall det förhoppningsvis gå att få fram några höjningar av odlarpriset. Det börjar nu vara på i stort sett samma nivå som i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab