Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
26.11.2004 / LF
Sockerreformen splittrar EU - tio länder avvisar förslaget
Fronterna mellan EU-länderna skärptes då jordbruksministrarna på måndagen diskuterade den planerade sockerreformen. Tio länder, bland dem Finland, avvisar reformen i sin nuvarande utformning.
I ett brev till den nya agrarkommissionären Mariann Fischer Boel understryker den reformkritiska ländergruppen att de inte godtar det nuvarande förslaget till sockerreform. Länderna framhåller att reformen måste ta hänsyn till de långfristiga konsekvenserna för alla aktörer inom sektorn.
Utöver Finland har Grekland, Spanien, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Ungern, Portugal och Slovenien anslutit sig till fronten mot kommissionens reformplaner. Tillsammans förfogar länderna över ett tillräckligt högt röstetal för att fälla reformen.
Länderna hänvisar till att reformen skulle koncentrera betodlingen till några få EU-länder. I brevet krävs att odlingen måste fortsätta i alla de regioner där socker produceras i enlighet med den europeiska jordbrukspolitikens grundlinjer.
De planerade prissänkningarna för socker kritiseras också. De tio länderna kräver att sockerpriset ska sänkas i betydligt mindre omfattning än kommissionen föreslår. Den föreslagna handeln med kvoter får inte tillåtas.
Handeln med sockerkvoter skulle skynda på utlokaliseringen av sockerproduktionen till de mest gynnade områdena i Europa. Reformens kritiker vill inte gå med på att offra sin betodling för en sockerreform som bidrar till att stärka Europas kärnområden.
Enligt Fischer Boel är sänkta sockerpriser och en tydligare orientering efter marknaden nödvändiga element. Den nya kommissionären uppgav att hon inte kan garantera att sockerproduktionen långfristigt fortsätter i alla de regioner som nu bedriver betodling.
Fischer Boel förutsätter att EU kan enas om en reform under hösten 2005. Beslutet skulle därmed fattas redan före det aviserade WTO-toppmötet i Hongkong, som arrangeras i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab