Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.11.2004 / LF
Producenterna är missnöjda med LFA-stödets nationella tilläggsdel
Det är nu regeringens sak att lägga fram en redogörelse över konsekvenserna för de olika regionerna, produktionsinriktningarna och de enskilda gårdarna av den överenskommelse om LFA-stödets nationella tilläggsdel som jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) förra veckan förhandlade fram med EU:s avgående lantbrukskommissionär Franz Fischler. Det här var budskapet som SLC och MTK förde fram i onsdags i förhandlingarna med jord- och skogsbruksministeriet.
Producentorganisationerna är allt annat än nöjda med förhandlingsresultatet, bland annat blir den utlovade kompensationen till husdjursgårdarna i södra Finland för sänkningen av 141-stödet betydligt mindre än i det ursprungliga förslaget.
SLC:s förbundsstyrelse sammanträder nästa veckas torsdag för att ta ställning till överenskommelsen. Om inte regeringen senast då kan visa på lösningar för att balansera upp de snedvridningar som överenskommelsen medför, torde styrelsen högst sannolikt förkasta förhandlingsresultatet.
MTK meddelade i går att resultatet inte motsvarar de målsättningar som producenterna och statsmakten gemensamt ställde upp i somras. MTK påminner vidare om att regeringen har bundit sig vid ett löfte om att stödlösningen från i somras kan granskas på nytt i fall det ursprungliga förslaget till LFA-stödets nationella tilläggsdel skulle ändras avsevärt under kommissionens behandling.
Förhandlingarna skulle enligt planerna fortsätta i dag på morgonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab