Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.11.2004 / LF
Ett års tidsfrist för mjölkstödsreformen
Nu är det säkert att ändringarna i mjölkstödet träder i kraft ett år senare än först planerat. Produktionsstöd för mjölk betalas från och med år 2006 högst enligt den gårdsvisa kvot som producenten har till sitt förfogande.
Då kommissionen år 2002 beslöt om det nordliga stödet gavs en övergångstid till det nya mjölkstödssystemet. Övergångstiden skulle ha slutat vid årsskiftet 2004-2005, men på grund av en ansökan från jord- och skogsbruksministeriet har kommissionen förlängt övergångsperioden till årsskiftet 2005-2006. Detta för att mjölkproducenterna ska ha tid att anpassa.
Bakom förändringarna i mjölkstödet ligger EU-kommissionens krav att stödet inte får sporra till en ökad mjölkproduktion samt att stödet måste följa WTO-avtalen. Reformen innebär förändringar på de gårdar där den producerade mjölkmängden överskrider gårdskvoten.
I dag kan producenten få stöd för den överskridande delen om Finlands landskvot i sin helhet inte överskrids. När landskvoten överskrids är det möjligt att betala stöd för en del av mjölkmängden som överskrider kvoten med hjälp av en utjämning mellan producenterna.
Jord- och skogsbruksministeriet har kommit överens med producentorganisationerna att reformen genomförs i hela landet. Då beslutet gjordes var målet att alla mjölkproducenter oberoende stödområde skulle behandlas jämlikt.
Staten och producentorganisationerna fortsätter förberedandet av reformen. Senare beslutas bland annat om vilken dag den stödberättigade mjölkens maximimängd räknas från och hur systemet ska beakta handeln med mjölkkvoter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab