Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
19.11.2004 / LF
Samhället måste ta hänsyn till jordbrukarnas realinkomst
Regeringen bör beakta jordbrukarnas låga inkomster och den svaga utvecklingen i realinkomsten vid budgeteringen av det nationella stödet till jordbruket. Det yrkar SLC och MTK på i sina inkomstpolitiska krav, som organisationerna i en skrivelse förra veckans fredag överlämnade till regeringen.
Behovet av tilläggsfinansiering i budgeten måste konkretiseras med beaktande av den allmänna inkomstutvecklingen i samhället samt med beaktande av de lösningar som uppnåtts mellan regeringen och kommissionen kring 141-stödet och LFA-stödets nationella tilläggsdel, kräver SLC och MTK.
Producentorganisationerna motiverar kravet med att lantbruksinkomsten är en tredjedel lägre i år än 1994 mätt i nettoinkomst. Detta trots den kraftiga strukturutvecklingen som skett i jordbruket under den tid Finland varit med i EU. En av de främsta orsakerna till den låga realinkomstnivån har varit ständigt stigande produktionskostnader, samtidigt som producentpriserna sjunkit drastiskt. Även inkomststöden har sjunkit år för år.
Producenterna betonar att hela landsbygden är beroende av jordbrukets ekonomi. Penningströmmen som kanaliseras genom jordbruket och trädgårdsnäringen är nästan fyra miljarder euro årligen. Dessa pengar har betydelse inte bara för landsbygden men för hela samhället, påpekar SLC och MTK i sin skrivelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab