Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
16.11.2004 11:10:02 / Agrolink
Maskiner imponerade i skogen

Kraftfulla maskiner imponerade mest på besökarna när Nykarleby skogsvårdsförening med samarbetsparter ordnade skogsdag vid Kovjoki skjutbana på fredagen. 
 
Åtminstone på de hundra åttor från högstadiet som gjorde skogsdagen på förmiddagen. Tretton ton väger den processor som Thomas Holm förevisade i gallringsskogen – enbart snökedjorna på framhjulen väger 300 kilo var! 

– Den låg nog ganska djupt i mossen här tidigare i sommar. Det behövdes starkare maskiner för att få den på fast mark igen. Men en bra sak har regnandet medfört, jag har inte behövt tvätta den en enda gång! 

Längs den snitslade stigen kunde besökarna också se handarbete av riktiga skogshuggare. Kim Söderholm jobbade med röjningssåg medan Jorma Mustonen lärde ut hur man kapar stock för att få bästa vinst ur ett träd. Virkestransport i skogen förevisades av Håkan Stenman på sin Logbear, medan Stefan Hägglund demonstrerade giljotinen – inte för halshuggning utan för skörd av energivirke. 

Nykarleby skogsvårdsförening är ju pionjär då det gäller energivirke. Verksamhetsledaren Boris Mattsson vet berätta att föreningen sedan 1980 värmt skolområdet i Nykarleby, sedan 3–4 år tillbaka har också barnen i Socklot skola fått njuta av flisvärme. 

– Senaste år levererade vi 4 400 kubikmeter flis. Mera blir det om vi kan slutföra ett projekt för uppvärmning av Munsala kyrka, församlingshem och skola. Där pågår diskussioner som bäst. 

Thomas Holms processor skördar virke i norra delarna av svenska Österbotten, upp mot Karlebynejden i norr. Fredagens objekt var en perfekt gallringsruta. 

– 5–6 kubikmeter i timmen eller 600–700 stammar per dag ur en gallringsskog om det går bra. Då bör ytan ha varit röjd tidigare så att vi bättre kan se vad vi tar eller lämnar kvar. Är inte röjning utförd sjunker vår kapacitet avsevärt, påpekade han för skogsägarna. 

Nykarleby skogsvårdsförening har nu nästan 1 300 medlemmar, och om uppslutningen kring skogsdagen var något mager på grund av regnet så tror Boris Mattsson i varje fall att minst 50 procent av medlemmarna utnyttjat rösträtten i valet av föreningens fullmäktige. Femton platser skall besättas och sista dag för poströstning var på fredagen.

Källa: JT


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab