Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
12.11.2004 / LF
Finland och EU enades om LFA-stödets tilläggsdel
I onsdags kom jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja och EU:s avgående lantbrukskommissionär Franz Fischler överens om hur LFA-stödets nationella tilläggsdel förverkligas.
Överenskommelsen innebär att alla gårdar på områdena A-C1 får ett stöd på högst 20 euro per hektar, medan gårdarna på områdena C2-C4 får upp till 25 euro per hektar.
Husdjursgårdarna på områdena A-C1 kan få upp till 100 euro per hektar och på C2-C4 upp till 105 euro. Det högre stödet betalas emellertid inte för specialgrödor. De husdjurgårdar som odlar en specialgröda torde således få nöja sig med 20 euro per hektar för den arealen på områdena A-C1 och 25 euro på C2-C4.
Definitionen på en husdjursgård är att gården har minst 0,4 djurenheter per hektar.
I överenskommelsen kan LFA-stödets nationella tilläggsdel utbetalas för tillskottsmark till sådana gårdar som utvidgar sin areal.
Överenskommelsen skiljer sig mycket från Finlands ursprungliga förslag och det är osäkert hur lösningen kompenserar djurgårdarna i södra Finland för minskningen i 141-stödet nästa år.
Producenterna förhåller sig i alla fall avvaktande tills de har diskuterat med minister Korkeaoja. Det torde ske i nästa vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab