Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.11.2004 / LF
CAP-arealen överskrids rejält
Det blir tydligen en rejäl överskridning av CAP-arealen nu i år. Det betyder att hektarstödet kommer att minska med 6,8 procent. När det gäller CAP-ensilagestödet är överskridningen av arealen så stor att hektarstödet kommer att minska med hela 26 procent.
CAP-arealstödet betalas ut enligt landets basareal, som är 1,39 miljoner hektar, men i år har över 1,49 miljoner hektar varit i odling.
Basarealen för CAP-ensilagestödet har en egen kvot på 200.000 hektar. Den arealen har överskridits med över 71.000 hektar.
Vad gäller ökningen av CAP-ensilagevallen är den viktigaste orsaken givetvis att jordbrukarna på C-området inte längre kan välja mellan CAP-ensilagestöd och nationellt vallstöd, som ingick i det tidigare nationella växtodlingsstödet. På A- och B-områdena tillämpas det tidigare nationella vallstödet numera inom miljöstödets nationella tilläggsdel, som ju inte finns på C-området. När det nationella växtodlingsstödet upphörde överfördes C-områdets nationella vallstöd i huvudsak på mjölken och på djurenhetsstödet för nöt.
Ökningen av CAP-ensilagearealen har emellertid varit kännbar också på A- och B-områdena. Det igen beror i huvudsak på att man där kan få både miljöstödets nationella tilläggsdel och CAP-ensilagestöd för samma areal. Tidigare måste man välja mellan CAP-ensilagestöd och det tidigare nationella vallstödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab