Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
12.11.2004 / LF
Larm i Bryssel efter dioxinfynd
Närmare 200 gårdar i Holland har spärrats av sedan man upptäckt dioxin i djurfoder som har levererats till gårdarna. Fodret och de animaliska produkterna ska nu analyseras grundligt. Enligt EU-kommissionen har skandalen visat att de nya EU-rutinerna för spårbarhet i livsmedelskedjan fungerar.
Senaste vecka upptäckte de nederländska myndigheterna spår av dioxin i mjölk och larmade genast EU-myndigheterna i Bryssel. Som källa misstänktes potatisrester i djurfoder. Alla gårdar som köpt fodret har kartlagts och spärrats av.
I Nederländerna hade fram till onsdagen 200 gårdar spärrats, i Tyskland tre gårdar och i Belgien åtta gårdar. Gårdarna förbjöds att sälja eller slakta svin, nötdjur, får eller getter.
Myndigheterna fann starkt dioxinbelastade potatisskal i en nederländsk fabrik som framställer pommes frites. I processen används kaolinlera som förändrar vattnets täthet i en bassäng där potatisen sorteras. Potatis som lämpar sig för pommes frites lägger sig på bassängens botten medan knölar av sämre kvalitet flyter upp till ytan.
De utsorterade knölarna säljs vidare som djurfoder. Enligt undersökningarna skulle kaolinleran ha varit belastad med dioxin. Leran hade levererats av ett tyskt företag.
Dioxinet har emellertid bara belastat skalen. De potatisprodukter som såldes som livsmedel innehöll inget dioxin. Man har heller inte funnit några dioxinspår i det kött som har levererats från de drabbade gårdarna. Däremot har förhöjda koncentrationer påträffats i mjölkprover.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab