Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
12.11.2004 / LF
Sockersektorn visar enig front
I måndags samlades omkring 800 sockerbetsodlare, arbetare på sockerfabrikerna, lastbilschaufförer och tjänstemän till ett stormöte om sockersektorns framtid. Vid mötet berättade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja att Finland genast från början varit starkt emot det utkast till sockerreform som kommissionen lade fram i somras och att den linjen ännu fortsätter.
Finland är inte ensam i sitt motstånd mot sockerreformen. Som bäst håller Finland tillsammans med tio andra medlemsländer på att förbereda ett gemensamt ställningstagande som kommer att skickas till kommissionen. Enligt ställningstagandet borde prissänkningarna och kvotnedskärningarna göras så att EU klarar de förbindelser som WTO kräver- men inte mer. Det reformförslag som kommissionen lagt fram går betydligt längre och hotar produktionen i flera medlemsländer.
Korkeaoja har förhoppningar om att de tio medlemsländerna som står bakom ställningstagandet kan ändra kommissionens reformförslag. Bland annat Spanien och Italien är med och förbereder ställningstagandet. Även Polen ställer sig kritiskt till EU:s reformförslag. Samma sak gäller flera andra av de nya medlemsländerna.
I tidigare reformer av jordbrukspolitiken har man alltid försökt hitta en kompromiss som kan godkännas av alla medlemsländer. Om sockerreformen skulle genomföras såsom kommissionen nu vill skulle de länder som har de sämsta produktionsförutsättningarna få betala dyrt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab