Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
12.11.2004 / LF
Oro bland åländska odlarna när Ab Chips säljs till Norge
Beslutet att sälja den åländska livsmedelsindustrins kronjuvel Ab Chips till norska Orkla väcker osäkerhet bland företagets omkring 100 potatisodlare och 200 anställda på Åland.
Chipsbolagets koncernchef Sture Carlson har förståelse för odlarnas och personalens oro inför framtiden.
- Men det handlar om så mycket pengar, säger Carlson som nu föreslår försäljning men i slutet av 1970-talet satte hårt emot när finländska Fazer ville köpa upp Ab Chips.
Penningstinna norska storkoncernen Orkla, med 20.000 anställda och en omsättning på cirka 4 miljarder euro jämfört med 300 miljoner för Chips, erbjuder 22,85 euro per aktie. Totalt innebär det att aktiestocken i Chips värderas till 402 miljoner euro och att de 1.900 åländska aktieägarna får dela på 200 miljoner. Priset ligger drygt 30 procent över chipsaktiens värdering på Helsingforsbörsen de senaste 12 månaderna.
I praktiken är affären redan säkrad, eftersom de fem största åländska aktieägarna i Chipsbolaget, åkeriföretaget Transmar, investmentbolaget Caelum, Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag och Ålandsbanken redan beslutat sälja sina aktier.
Därmed har Orkla tillsammans med sina tidigare 20,4 procent av aktierna i
Chips redan försäkrat sig om 58 procent av rösterna i det åländska chips- och snacksföretaget.
Chips är marknadsledare i Norden och äger dessutom chipsfabriker i Lettland och utanför Moskva. Orkla ser därför Chips som en plattform för den ryska marknaden, men koncernchefen Finn Jepsen ser också ytterligare tillväxtmöjligheter i de nordiska länderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab