Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
10.11.2004 08:31:57 / Agrolink
Mjältbrand ledde till markundersökning i Orimattila

Ett fall av mjältbrand i södra Finland har lett till åtgärder i Orimattila. Länsveterinären Inna Ilivitzky bekräftade på tisdagen för FNB Orimattilan Sanomats uppgifter om att all boskap på den bondgård, där mjältbrand påträffats, är under observation och att inga nya fall har uppdagats.

Ungefär tio personer är för säkerhets skull på en antibiotikakur eftersom de i något skede har kommit i kontakt med djur som insjuknat i mjältbrand. I gruppen ingår de veterinärmedicinstuderande som var med om att obducera den tjur som hastigt avled.
Det råder för närvarande transportförbud för djuren, köttet, fodret och gödseln på gården i Orimattila, men begränsningar har inte införts för människornas rörlighet.

Det har hela tiden skickats iväg mjölk från gården eftersom diagnosen mjältbrand gjordes först för tre veckor sedan efter att två nötkreatur dött. Dröjsmålet har enligt länsveterinär Ilivitzky inte förorsakat någon speciell fara eftersom korna och ungtjurarna lever skilt för sig och äter skilt foder.
På gården i Orimattila undersöks jordmånen och vid behov kommer den nedsmutsade åkern att desinficeras, berättar llivitzky. Myndigheterna misstänker att mjältbrandsbakterier har funnits tiotals år i jorden och att nedsmutsad jord under den regniga sommaren kom in i foderbehållaren.

På samma bondgård dog nötkreatur plötsligt på 1970-talet och kadavren grävdes enligt dåvarande regler ner i marken. Först nu har man börjat misstänka att den egentliga dödsorsaken var mjältbrand.

Källa: FNB


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab