Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
9.11.2004 09:26:11 / Agrolink
Bönder pantfångar i stödspelet

EU-kommissionen anser att bönderna i södra Finland får för stor kompensation för nedskärningen av artikel 141. I stället anser kommissionen att mer pengar ska styras till norra Finland. Men det anser inte Finlands regering. Så nu ska det förhandlas – i grunden en repris av situationen i samband med artikel 141.

–Vi blev lurade av informationen om 141-förhandlingarna. Ansvaret för förhandlingarna är ministeriets, och i slutändan jordbruksministerns, säger ÖSP-ordförande Nils-Anders Granvik.
ÖSP och de österbottniska bönderna står nu i samma läge som för ett drygt år sedan när artikel 141 låg i potten. De hoppas att pengar som EU-kommissionen ger dem rätt till, i stället ska gå till södra Finland.

Orsaken är regeringens gamla beslut om att stödpolitiken ska vara lika i hela landet. Om rege-
ringen tvingas dra ner stödet till södra Finland, kommer den att minska stödet till norra Finland lika mycket.
–Jag fördömde det beslutet då det togs, det är i princip fel och förkastligt, säger Granvik.

Nuvarande konflikt gäller detta: Bönderna i södra Finland skulle få 50 miljoner extra och bönderna i norra Finland 70 miljoner extra i så kallat lfa-stöd. Detta som kompensation för att nationella stödet till södra Finland sjönk efter senaste förhandling om artikel 141. En sänkning som också norra Finland drogs med i, till följd av regeringens beslut om ”lika i hela landet”.

Men EU-kommissionen anser att kompensationen gynnar södra Finland för mycket. Basen för kommissionens syn är att norra Finland har sämre odlingsförhållanden än södra Finland.
–Det är en fullständig gåta att man inte visste detta vid förhandlingen om artikel 141. På något plan har det brustit i informationen, säger Granvik.

Att södra Finland proportionellt skulle få mer kompensation, har ministeriet tänkt väga upp med att ge norra Finland ytterligare så kallat nordligt stöd via statsbudgeten. Det är fullt möjligt. Det stödet har norra Finland rätt till genom artikel 142. Finland betalar i dag inte ut så mycket nordligt stöd som man har rätt till – på grund av nämnda likhetspolitik.

För bönderna i norr spelar det ingen större roll om stödet heter ”lfa” eller ”nordligt”. Problemet är att det sänks av regeringen om inte kommissionen godkänner ministeriets aktuella förslag.
Eftersom lfa-stödet var tänkt att kompensera djurproducenter mest, kommer dessa att drabbas hårdast av ett negativt beslut. Totalt står omkring 20 miljoner euro på spel.

I dag är ministeriets tjänstemän i Bryssel för att förhandla med kommissionens tjänstemän. På onsdag åker jordbruksminister Juha Korkeaoja (c) dit för att förhandla med jordbrukskommissionär Frans Fischler.
–Jag är illa rädd att det inte går väl. ÖSP kan inte godkänna detta, men av erfarenhet vet vi att vi får ta det som ges, säger Nils-Anders Granvik.

Källa: Vasabladet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab