Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
1.11.2004 08:57:05 / Agrolink
Finland förbereder sig för anpassning till klimatförändringen

Klimatförändringen väntas fortsätta framskrida även om betydande åtgärder för att begränsa den har vidtagits. Inom klimatpolitiken måste förutom begränsandet av klimatförändringen även anpassningen till klimatförändringen tas i beaktande. En nationell klimat- och energistrategi är för närvarande under beredning.

Som en del av denna bereds en nationell anpassningsstrategi för klimatförändringen, som behandlar klimatförändringens konsekvenser och anpassning. Ökningen av växthusgasernas halt i atmosfären värmer upp jordklotet och leder till förändringar i jordens klimatsystem. Enligt uppskattningar om den framtida klimatförändringen i Finland uppskattas medeltemperaturen före år 2080 stiga med upp till 4°C–6°C och den genomsnittliga nederbörden med 15 %–25 %. Samtidigt uppskattas att meteorologiska ytterlighetsfenomen såsom stormar, torra perioder och störtregn kommer att öka.

De uppskattade konsekvenserna av klimatförändringen infaller under en lång tidsperiod, men trots det kan förberedandet av anpassningsåtgärder inom olika sektorer inledas redan nu. Under jord- och skogsbruksministeriets ledning har nu ett förslag till en nationell anpassningsstrategi för klimatförändringen utarbetats. Handels- och industriministeriet, miljöministeriet, kommunikationsministeriet, utrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral har deltagit i beredningen.

Strategin beskriver konsekvenserna av klimatförändringen inom centrala sektorer: lantbruks- och livsmedelsekonomi, skogsbruk, fiskeri, renskötsel, viltvård, vattentillgångar, naturens mångfald, industri, energi, trafik, användning av områden och samhällen, byggande, hälsa, turism samt försäkringsverksamhet. Därtill presenteras i strategin uppskattningar om vår nuvarande förmåga att anpassa oss till klimatförändringen och gestaltas åtgärder med vilka anpassningen kan förbättras. På detta sätt strävar man till att reducera de negativa konsekvenserna och utnyttja de möjligheter som de gynnsamma konsekvenserna erbjuder. Kunskapen om konsekvenserna av och anpassningen till klimatförändringen är ännu bristfällig varför framtida behov av forskning även presenteras i anpassningsstrategin.

Förslaget till en nationell anpassningsstrategi för klimatförändringen framlades idag i Helsingfors. Utkastet skickas ut för kommentarer.

Närmare information lämnas av:
Sopeutumisstrategia (på finska)

Miljödirektör Veikko Marttila, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 3334

Miljööverinspektör Heikki Granholm, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2431 och 0400 774 298


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab