Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.10.2004 09:34:35 / Agrolink
Trådlöst risk för datasäkerheten

Datasäkerheten kan riskeras vid trådlös dataöverföring. Experter påminner om att samma säkerhetsregler gäller med trådlöst som med bredband.

Många känner sig oroliga över datasäkerheten när de sänder känslig information med sin bärbara dator via en trådlös uppkoppling. Informationen färdas en bit med radiovågor från accesspunkten tills den snappas upp i ett kopparnät.

- Det är lättare att tjuvlyssna via ett trådlöst nätverk än ett fast nätverk och det är skäl att tänka på det innan du sänder information via en trådlös anslutning, säger Jani Arnell, datasäkerhetsexpert på Kommunikationsverket.

Enligt datasäkerhetsföretaget RSA Security är en tredjedel av accesspunkterna i Europa okrypterade, främst på grund av okunnighet och vårdslöshet. Det gör att vem som helst kan komma åt informationen som sänds, och dessutom helt ostörd surfa på nätet via accesspunkten - gratis.

- Du hittar fler okrypterade hotspots än barer längs Mannerheimvägen, säger Rami Raulas, marknadsföringsdirektör på Fujitsu Siemens Computers Nordic.

Han påminner om vikten av att kryptera och använda lösenord, precis som du gör med ett fast nätverk. Det är särskilt viktigt om du använder ett offentligt trådlöst nätverk. Radiovågorna tränger igenom dörrar och väggar - ett "privat" nätverk är kanske inte alls så privat. En tumregel är att alltid ha en egen kryptering förutom eventuella säkerhetsstandarder inbyggda i själva nätet.

- Det går att försvåra eller omöjliggöra dataintrång med olika säkerhetsegenskaper, men jag tycker ändå man ska vara medveten om att risken finns, säger Jani Arnell.

Källa: Hbl


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab