Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.10.2004 09:05:40 / Agrolink
Oljepriset hotar tillväxten

Det internationella energiorganet IEA varnade i dag för att det kraftigt stigande oljepriset snart börjar bromsa upp tillväxten i världen.

Oljepriset har stigit med över 25 procent på en månad och 80 procent på ett år. På kort sikt gör prisstegringen att bland annat bensin, eldningsolja och resande blir dyrare. Ledande analytiker i USA säger dock till TV-kanalen CNN att en recession torde utlösas först om oljepriset stiger till 80 dollar.

Priset på råolja steg i går till nya höjder både i Storbritannien och i USA. I USA steg priset per fat till 53,80 dollar, i London kostade Brentoljan för första gången över 50 dollar fatet.

Trots att den pågående strejken i Nigeria inte i det här skedet påverkar landets oljeproduktion oroas oljemarknaden av protesten. Nigeria producerar omkring tre procent av oljan i världen.

Marknaden påverkas också av de pågående arbetstvisterna på de norska oljeplattformarna och de problem som orkanerna i USA har medfört för oljeproduktionen i Mexikanska golfen.

IEA höjer ytterligare prognosen för oljeförbrukning

IEA höjde sin förbrukningsprognos med 240 000 fat olja per dag till 82,4 miljoner fat. Det höga oljepriset börjar dock redan bromsa upp tillväxten i förbrukningen. IEA förutspår att oljeförbrukningen ökar med 1,5 miljoner fat nästa år, d.v.s. med 70 000 fat färre än man tidigare har uppskattat. Enligt IEA ökar förbrukningen därmed till 83,9 miljoner fat per dag år 2005.

Källa: Internytt


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab