Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
12.10.2004 09:58:20 / Agrolink
Odlare vill ha snabbt beslut om fast tomatstöd för fyra år

Växthusodlarna i Österbotten får chanser att presentera en helhetslösning för hur de bestående kan stödas av staten. Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef närmast beställde en sådan i måndags.

–Det skulle vara fint om vi kunde få ett förslag till hur staten bestående skall stöda växthusodlarna. Kan Österbottens svenska producentförbund komma med förslaget, undrade Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jarmo Vaittinen under sitt besök i Sydösterbotten.

Trädgårdsombudsman Bo Linde lovade fundera. Vaittinen anser att förslaget till totalt stödpaket bör komma in snabbt. Vid årsskiftet avgör ministeriet hur det tänker använda sina pengar fyra år framöver.

Det totala stödpaketet skall enligt diskussionerna i måndags omfatta både arealstöd och bränsleaccis. Andra finansminister Ulla-Maj Wideroos sade i måndags att hon stöder en mall för ett bestående växthusstöd.
–Det är en megafråga det här. Yngre odlare måste få besked om de kan leva på att ha växthus eftersom de gamla odlarna börjar bli äldre. Det hjälper inte längre med enskilda avdrag, som den konjunkturberoende bränsleaccisen.

Vaittinen gav flankstöd till Wideroos. Hon och lantbruksminister Juha Korkeaoja har tidigare diskuterat i de här banorna.
–Det är bättre om vi gör något nationellt för växthusnäringen än låter EU: s lantbrukspolitik styra, sade kanslichefen.

Totallösningen betyder att växthusnäringen kan få specialvillkor och till vissa delar brytas ut ur det allmänt sjunkande produktionsstödet för lantbruket. Det stödet sjunker bland annat för mjölkbönder, men de kompenseras genom höjt LFA-stöd.
–Jag ser ingen logik i att koppla växthusnäringen till mjölkböndernas stödsystem. Det har också gått tio år sedan bränsleavdraget justerades, sade Wideroos.

Med i ett handgjort stödpaket för växthusnäringen kommer knappast att ingå ett särskilt stöd för växthus som drivs som familjeföretag. Så kunde man i måndags läsa mellan raderna i det kanslichef Jarmo Vaittinen sade.
–EU:s lantbrukskommissionär har inte varit nöjd med att Finland har för små lantbruksenheter.
Växthusodlingens stora dilemma är de låga priserna, den dyra oljan och den ständiga risken för importgrönsaker.
–Vinterodlingen kommer att ta över. Det går lika snabbt att ta in grönsaker från Europa som från Närpes till huvudstadsregionen, sade Botnia grönsakspackeris chef Per-Ole Lundell.
Vaittinen fick också bekanta sig med potatisriket Lappfjärd i Kristinestad och se på Estrellas chipsfabrik, som kommer att läggas ner vid årsskiftet.

Lobbyorganisationen Finsk Potatis ordförande Jan Porander framförde två önskemål till kanslichefen.
–Att det nya CAP-stödet inte snedvrider regionernas ställning på potatismarknaden och att potatisforskningen finansieras långsiktigare så att den blir mer koordinerad, sade han.

Österbottens svenska producentförbund ville i måndags bland annat ha mer forskningsanslag för Martens trädgårdsstiftelse i Närpes och ett högre stöd till lobbyorganisationen Inhemska grönsaker. Det förra ställde Vaittinen sig mer positiv till än till det senare.

Källa: Vasabladet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab