Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.10.2004 / LF
Mera pengar behövs för skördeskadeersättningarna
Ytterligare nio miljoner euro behövs i tilläggsbudgeten för att ersätta årets skördeskador. Det är jord- och skogsbruksministeriets uppfattning efter skördeskadedelegationens möte i måndags. Årets budgeterade anslag för skördeskador är 3,4 miljoner euro, och det finns också kvar 0,7 miljoner euro från i fjol.
I dagsläget uppgår skördeskadorna till sex miljoner euro, då man räknar med att nittio procent av skadan ersätts efter självrisken. Värst drabbat är den österbottniska kusten. Summan lär stiga; från vissa kommuner saknas uppgifter, inlämnade ansökningar väntar ännu på att bli behandlade och nya ansökningar lämnas in dagligen.
På måndagens möte diskuterades också SLC:s krav på allmänna skördeskadeersättningar, men inga beslut gjordes. Då skördeskadedelegationen nästa vecka sammanträder igen granskas speciellt potatisodlingen på drabbade områden. Därefter inleder jord- och skogsbruksministeriet förhandlingarna om tilläggsbudgeten med finansministeriet.
Riksdagsledamot Nils-Anders Granvik (sfp) tog under riksdagens muntliga frågestund förra veckan upp frågan om årets omfattande skördeskador. Granvik frågade om de drabbade kan lita på att regeringen i den kommande tilläggsbudgeten reserverar tillräckliga anslag så, att de som fått både sina hem och hus samt sina skördar förstörda får en ersättning som gör det möjligt att reparera husen och få skördeskadorna ersatta.
Finansminister Kalliomäki svarade att dessa frågor kommer att beaktas i tilläggsbudgeten. Jord- och skogsbruksminister Korkeaoja sa att man även är förberett på att i försnabbad ordning, i november-december, uttryckligen ersätta skador på bostadshus.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab