Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
8.10.2004 / LF
Rågarealen minskar drastiskt
En 43 procent mindre areal sås i höst än hösten 2003. Rågarealen minskar med 53 procent till 14,5 miljoner hektar. De här uppgifterna framkommer i en färsk undersökning, som spannmålsbranschens samarbetsgrupp låtit göra.
Undersökningen gjordes som telefonintervjuer med 608 jordbrukare, svarsprocenten var omkring sjuttio. På basen av urvalet gjordes prognoser för hela landet angående spannmålsskördens mängd, kvalitet och handel samt höstsådden. Undersökningen gjordes under tidsperioden 20-27 september.
På basen av de intervjuades försäljningsplaner ökar utbudet av vete med 48 procent, men kvalitetsfaktorer och efterfrågan kan sänka siffran. För rågens del minskar utbudet med omkring nitton procent som en följd av mindre produktion.
Fodersäd och råg bjuds ut lite mera på hösten än senare på året, medan den större delen av maltkorn och vete kommer ut i handeln på vårsidan. Som helhet kommer 19 procent av spannmålsskörden i handeln på hösten och 22 procent på våren. 18 procent av spannmålsskörden säljs direkt till en annan gård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab