Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.10.2004 / LF
Industrin kommer till mötes
Bageriindustrin kommer till mötes och sänker kraven på brödsäd. Det ger odlarna ett bättre pris. I annat fall skulle cirka 75 procent av allt vete ha gått till foderpris. Det slutliga skörderesultatet är ännu öppet, men prognoserna börjar vara slutgiltiga. Bedrövligt blir det, men det finns också ljusglimtar.
Henry Wikström berättar att man har sänkt gränsvärdena avsevärt för hektolitervikten, (i fjol 78 kilo, i år 76) samt för falltalen och proteinhalten. Utan den sänkningen hade bara cirka 25 procent av brödsäden dugt. Genom att rucka på gränserna kommer ca 50 procent att tas emot. Det har knappast någon inverkan på brödkvaliteten, men nog på industrins förädlingskostnader.
Men en stor del av vetet går i alla fall till foder och skapar ett överskott av fodervete. - Veteöverskottet går inte att avsätta till acceptabelt pris. Det måste lagras. Vi försökte hejda alltför stora satsningar på veteodlingen, men misslyckades. Nu har vi en svår sits med ett överskott i kombination med svag kvalitet, säger Wikström.
För rågens del ser allt ut att gå bra. Liksom tidigare år räcker inte det inhemska utbudet, ungefär hälften till måste importeras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab