Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
8.10.2004 / LF
Nya arealer kommer inte med i förlängda miljöstödsförbindelser
Under den här veckan reds möjligheterna att finansiera ett eventuellt LFA-stöd för nyröjningar ut. Det här kom förhandlare från producentförbunden och jord- och skogsbruksministeriet överens om i måndags.
Vad gäller miljöstödet utgår ministeriet emellertid ifrån att det inte är möjligt att öka arealerna i de miljöstödsförbindelser som förlängs till 2007. Finansministeriet har klart sagt ifrån att tilläggspengar inte kommer att beviljas för att finansiera stöd för nya arealer.
En arbetsgrupp ska reda ut om det finns pengar för att ordna finansiering för LFA-stöd till åkrar som senast ett visst datum fyller kraven på odlingsskick. Utredningarna ska vara färdiga tills i dag, fredag, då förhandlarna träffas på nytt.
Man har utgått ifrån att cirka 10 miljoner euro till behövs i LFA-stöd för ändamålet, varav en del borde vara EU-pengar, men enligt vad LF erfarit under veckan är det inte sannolikt att den summan hittas tills i dag.
Man räknar med att cirka 80.000 hektar av Finlands cirka två miljoner hektar åkermark är utanför LFA-stödet inkommande vår. I arealen ingår 27.000 hektar, som innehas av jordbrukare utan LFA-förbindelse. Arealen med nyröjningar har tidigare legat kring 10.000 hektar per år, men nu i år har cirka 15.000 hektar röjts.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab