Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.10.2004 / LF
Ålands lax- och trålfiskebåtar på väg mot nedskrotning
En stor del av det åländska havsfisket ser ut att vara på väg mot sin grav. Nu söker nämligen yrkesfiskare bidrag för upphuggning av de sex största laxfiskebåtarna på Åland och dessutom vill ägarna också skrota de tre sista strömmingstrålarna i landskapet.
På Åland finns ett drygt tjugotal fiskare med licens för laxfiske. Men de sex ansökningarna om bidrag för att skrota laxbåtar gäller samtliga fartyg som enligt nuvarande bestämmelser kan få bidrag för upphuggning.
- Men det beror helt och hållet på landskapsregeringens beslut om pengarna beviljas eller inte, förklarar Olof Karlsson som är chef för landskapregeringens fiskeribyrå.
Politikerna har begärt betänketid för att fundera på hur man ska ställa sig till den här avvecklingen av det åländska fisket, men Karlsson hoppas på att inom ett par veckor "få klara riktlinjer" för vad som kommer att gälla.
- Vi borde redan från nästa år gradvis börja trappa ner laxfisket med drivgarn, som enligt EU:s beslut ska upphöra helt från och med början av 2008, påpekar Karlsson.
De som beviljas bidrag för att hugga upp sina båtar måste förbinda sig att inte fortsätta med fisket. Däremot får de sälja sina fiskeredskap och allt annat "löstagbart" från båtarna.
För att försöka hjälpa till att rädda laxfisket på Åland har landskapsregeringen också börjat ge bidrag för experiment med ett tiotal "sälsäkra" laxfällor, som kostar upp emot 13.000 euro per styck. Bidraget har varit upp emot 60-70 procent styck för dessa fällor, som yrkesfiskarna senare kan lösa in.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab