Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
8.10.2004 / LF
EU-ja till Turkiet - med förbehåll
EU-kommissionen rekommenderade på onsdagen att Turkiet ska få inleda förhandlingar om ett EU-medlemskap. Men kommissionen ställer många villkor för sitt positiva svar. Inom jordbruket måste talrika problem lösas innan landet kan bli medlem.
Kommissionen räknar med att det dröjer åtminstone tio eller femton år innan medlemsförhandlingarna blir klara. Förhandlingarna kan också avbrytas om reformprocessen i landet inte matchar EU:s kriterier, till exempel i människorättsfrågor.
Genom att ställa hårda villkor lyckades utvidgningskommissionär Günter Verheugen uppenbarligen vinna de skeptiska EU-kommissionärerna bakom sitt förslag. För ett positivt svar röstade därmed också Turkiet-skeptikern, agrarkommissionären Franz Fischler. Efter sammanträdet konstaterade Fischler torrt att beslutet "inte är hans önskedröm" men trots allt en acceptabel väg.
Fischler påminde om att förhandlingarnas utgång uttryckligen har lämnats öppen. De utmynnar inte automatiskt i ett medlemskap. Mot bakgrunden av de många förhandsvillkoren är det inte omöjligt att EU-euforin i Turkiet svalnar med tiden.
Kommissionen påminner om att jordbrukspolitiken och utvecklingen på landsbygden är områden där stora förändringar måste ske innan Turkiet kan integreras i EU. Turkiet är ett land med 70 miljoner invånare. En tredjedel av arbetskraften är sysselsatta inom jordbruket.
EU-kommissionen nämner inga siffror, men experter i Bryssel utgår från att EU måste betala miljardstöd till det turkiska jordbruket om man följer dagens EU-jordbrukspolitik. Systemet med regionalstöd riskerar bryta samman då hela Turkiet vore berättigat till maximala stöd. Därmed skulle andra regioner få ge upp sina anspråk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab