Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2004 08:46:31 / Agrolink
Pensionsreformen ger LFÖPL-försäkrade ökade möjligheter

Åldersgränserna, intjänandet och beräkningen ändras

Den pågående pensionsreformen är den största förändringen i arbetspensionsskyddet sedan arbetspensionslagarna stiftades.

Lagen om pension för lantbruksföretagare (LFÖPL) blir i huvudsak oförändrad. Även i fortsättningen måste företagare som på hel- eller deltid är jord- och skogsbrukare, fiskare eller renskötare ta en arbetspensionsförsäkring i Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.

Genom arbetspensionsreformen utvidgas tillämpningsområdet för LFÖPL-försäkringen. Fram till reformen har t.ex. pension i praktiken varit ett hinder för försäkring. I framtiden kommer försäkringen i allmänhet att vara obligatorisk för en pensionstagare vars företagsverksamhet uppfyller villkoren för LFÖPL-försäkring.

Dessutom blir det möjligt att med en frivillig LFÖPL-försäkring tjäna in ny arbetspension ännu som pensionär.

Rättvisare pensionsskydd för de yngsta

De arbetspensionsförsäkrade som är yngre än 23 år tjänar inte in någon pension enligt de regler som gäller ännu i år, fastän de betalar arbetspensionsavgift precis som andra.

Från början av 2005 blir åldersgränsen densamma för både avgifterna och pensionsintjänandet. Arbetspensionen blir mera rättvis genom att också förvärvsarbete före 23 års ålder ger rätt till pension.

Eftersom även 18 - 22-åringar börjar intjäna arbetspension från ingången av 2005 blir det allt viktigare för LFÖPL-företagare att ordna sitt försäkringsskydd i LPA. Till de försäkrades så kallade LPA-trygghet hör förutom pensionsskyddet bland annat olycksfallsförsäkring och en frivillig fritidsförsäkring.

De nya åldersgränserna träder i kraft vid ingången av 2005. De som är födda 1987 är därför de första som har möjlighet att dra full nytta av de ändrade åldersgränserna.

Äldre sporras med högre pensionsintjänande

Efter årsskiftet är både 53 och 63 år sådana åldrar då den försäkrade börjar tjäna in arbetspension i snabbare takt än förut.

Det normala intjänandet med 1,5 procent per år stiger vid fyllda 53 år till 1,9 procent. Pensionstillväxten sker med detta procenttal tills personen fyller 63 år. Därefter är pensionstillväxten 4,5 procent per år fram till 68 års ålder.

Genom att intjäningsprocenten växer med åldern blir möjligheterna att komplettera det egna pensionsskyddet större. En strävan med den åldersbaserade pensionstillväxten är naturligtvis också att uppmuntra folk att fortsätta i arbetslivet längre än nu.

Den som gått i arbetspension från någon annan verksamhet kan mellan 63 och 68 års ålder ta en LFÖPL-försäkring. Ny pension intjänas då med normala 1,5 procent per år.

Verkningarna av de nya sätten att intjäna arbetspension förstärks av att pensionstaket på 60 procent slopas vid årsskiftet.

Lönt att justera arbetsinkomsten också nära pensionsåldern

Beräkningssättet för LFÖPL-försäkringen ändras genom pensionsreformen. Till årsslutet beräknas arbetspensionen på de genomsnittliga arbetsinkomsterna under alla år som lantbruksföretagare. Från och med 2005 kommer pensionen att beräknas på medeltalet av de fastställda arbetsinkomsterna för varje särskilt år.

Ändringen i beräkningssättet ger tillsammans med de större intjäningsprocenterna och slopandet av pensionstaket på 60 procent nya möjligheter för äldre LFÖPL-företagare att själva inverka på pensionens storlek.

För lantbruksföretagare som fyllt 53 år stiger LFÖPL-pensionspremien enligt basprocenten lika mycket som löntagaravgiften för arbetstagare i samma ålder. Efter rabatteringen kommer avgiftshöjningen bara lite att öka företagarens utgifter. Dessutom förblir LFÖPL-premien helt avdragsgill vid beskattningen.

Nu lönar det sig för nästan alla lantbruksföretagare som har luckor i sitt pensionsskydd att försöka höja sin LFÖPL-arbetsinkomst.

Det bör observeras att LFÖPL-arbetsinkomsten är grunden inte bara för den framtida arbetspensionen utan också för de dagpenningar som FPA betalar. Med tanke på att hälsoriskerna är större i lantbruket än i flera andra branscher kan lantbruksföretagaren genom rätt nivå på arbetsinkomsten säkerställa såväl pensionen som sin utkomst under sjukdom.

Ytterligare information:
Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA
Avdelningschef Risto Syvälä, tfn (09) 435 1361


Faktaruta:

MÖJLIGHETER FÖR LFÖPL-FÖRETAGARE
ATT ÖKA SIN ARBETSPENSION

  • Grunderna för pensionsskyddet oförändrade: pensionen bildas av arbetsinkomsterna och åren i företagarförsäkringen
  • Åldersgränserna, intjänandet och beräkningen breddas
  • Pensionsintjänandet med normala 1,5 % per år börjar vid 18 år i stället för tidigare 23 år
  • För de försäkrade som fyllt 53 år höjs intjänandet till 1,9 % och för 63 - 67-åringar till 4,5 %
  • Som motvikt stiger den orabatterade pensionspremien enligt LFÖPL-basprocenten för dem som fyllt 53 år lika mycket som löntagaravgiften
  • Den pension som intjänas från och med 2005 beräknas på den årliga arbetsinkomsten och inte som förut på medeltalet för hela företagartiden
  • Möjligt för pensionstagare att vara LFÖPL-försäkrade och tjäna in mera pension tills de fyller 68 år

Källa: LPA


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab