Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
6.10.2004 08:13:46 / Agrolink
Gräshoppor nära orsaka svältkatastrof i Afrika

Svärmar av gräshoppor invaderar västra Afrika.

Gräshopporna som har plågat norra Afrika en tid har nu med full kraft även slagit till i Västafrika och söder om Saharaöknen, där de äter allt i sin väg. FN varnar för att detta bara är början på den värsta gräshoppskrisen på 15 år.

Om människor måste gå ut, så går de ut med hinkar över huvudet för att hindra gräshopporna att landa i håret. Barn svingar käppar som brännbollsträn mot svärmarna som verkar komma från ingenstans.

Inga resurser i söder
I Mauretaniens huvudstad Nouakchott försvann all grönska på mindre en timme, och skördarna var uppätna på ett par timmar.

Detta är den värsta gräshoppskrisen som har drabbat Afrika på 15 år, och FN varnade tidigt för vad som skulle komma. I norra Afrika bekämpades gräshopporna, men söder om Saharaöknen fanns inga resurser.

Nu är 12 länder drabbade, från Senegal i väster till Darfur-provinsen i Sudan i öster, där jag såg moln av gräshoppor landa på de redan magra skördarna, för en månad sedan.

Nära en katastrof
Detta är bara början på invasionen, varnar FN, som skulle behöva 700 miljoner kronor för en snabb och effektiv insats, men som bara lyckats samla in en tredjedel.

Himlen förmörkas och luften sprakar av vingslagen, och när miljoner gräshoppor avlövar träd på nolltid så hörs nästan deras tuggande. Hela tiden föds nya gräshoppor, först hoppande, sedan flygande och äter allt i sin väg. Västafrika kommer allt närmare en svältkatastrof, uppger Vincent Dahlbäck i Johannesburg.

Källa: Agriprim


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab