Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.10.2004 / LF
SLC kräver rättvisa priser
SLC har denna vecka i samarbete med MTK kört i gång en kampanj för ett mera rättvist pris på de inhemska jordbruksprodukterna. Bakgrunden är de låga priser som i höst betalas åt producenterna. Priserna har väckt stort missnöje bland jordbrukarna som genom kampanjen nu vill sätta press på de aktörer som köper produkterna av jordbrukarna.
Under kampanjen kommer producentorganisationerna att skicka brev till spannmålshandeln, köttindustrin och handeln med en uppmaning till företagen att tänka över sin prissättning. Producenterna vädjar till företagen om att justera prissättningen så att utkomsten kan garanteras i varje led av livsmedelskedjan.
I brevet till industrin och handeln konstateras bland annat att öppningspriserna i spannmålshandeln denna höst har varit 15 procent lägre än senaste höst. Samtidigt som spannmålspriserna har sjunkit har kostnaderna för bland annat bränsle stigit märkbart. Genom de låga priserna på spannmål äventyras hela odlingen av brödsäd i Finland.
Också inom köttsektorn är priserna låga. Priset på svinkött i Finland är ett av de lägsta inom EU och motsvarar inte produktionskostnaderna. Även för kött från bland annat kor och kvigor betalas ett lågt pris i Finland jämfört med övriga Europa.
Den prisdumpning av konsumentpriset på mjölk som handeln sysslat med på vissa ställen i landet nervärderar jordbrukarnas arbete. Genom prisdumpningen skapar man en snedvriden bild av den inhemska livsmedelsproduktionen.
I brevet konstateras också att den kvalitetsstrategi, som man har som mål för den finländska livsmedelsproduktionen, inte fungerar om inte utkomsten och verksamhetsförutsättningarna är garanterad i alla delar av kedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab