Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
1.10.2004 / LF
Gödsel får spridas ännu i november
Kreatursgödsel får spridas ut en månad senare än normalt. Miljöministeriet har godkänt att den bakre gränsen i år är den femtonde november, som anges i nitratdirektiven. I förhandlingarna mellan producenterna och miljöministeriet har parterna också kommit överens om att gödsel får spridas ut på lätt frusen mark. Normala år gäller att marken ska vara ofrusen vid gödslingen.
Undantagsreglerna är en följd av regnen, som i år försenat tröskningen och därmed det övriga höstarbetet på åkrarna. Ställvis är åkrarna också så sanka att det inte gått att ta sig ut på dem med tunga gödselspridare.
- Vi önskar att myndigheterna skulle vara ännu flexiblare, exempelvis då det gäller gödselmängderna på en åker, säger verksamhetsledare Tage Ginström vid SLC. Om det går att komma ut på en åker, men inte en annan, borde det vara möjligt att gödsla med större mängder på den marken som kan gödslas, anser han.
- Vi kommer ännu att ta upp detta med jord- och skogsbruksministeriet. SLC har också haft direkt kontakt med miljöminister Jan-Erik Enestam i ärendet.
Från miljöministeriets sida har man även föreslagit alternativ till gödselspridningen. Ett förslag är att vinterförvara gödseln i en stor grop som är isolerad så att gödseln inte kan rinna iväg, men från producenthåll ser man förslaget som ganska orealistiskt.
- Diskussionerna kring eventuella ytterligare undantag från gödslingsreglerna fortsätter. Vi strävar efter lösningar enligt sunt bondförnuft, säger Ginström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab