Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
1.10.2004 / LF
Efterfråga på virke på bärande mark
Nu finns efterfrågan på alla virkessortiment.
- Situationen är ovanligt god. Speciellt efterfrågad är granstocken. Prisnivån är ungefär som motsvarande tid ifjol, med undantag för granstocken, som ger ett något högre pris nu.
Ragnar Gartz, revirforstmästare vid Södra skogsreviret, säger att efterfrågan på så kallad barrmassaved, det vill säga tallmassaved och rötskadad gran, också är ovanligt livlig.
- Vi har tidigare varit vana med ett överutbud på barrmassa, men nu går det sortimentet åt. Trots sågindustrins svårigheter på marknaden får skogsägarna även sitt talltimmer sålt. Åtminstone tills vidare.
Flaskhalsen för avverkningarna i höst är det blöta föret. Många stämplingar som varit ämnade för avverkning på ofrusen mark går helt enkelt inte att hugga nu. Drivningen måste skjutas upp i väntan på tillfrysning eller en ny, förhoppningsvis torrare sommar. Både terrängen och vägarna måste orka bära maskiner och lastbilar.
De ändrade planerna minskar utrymmet för genuina vinterstämplingar. Men inget ont som inte har någonting gott med sig: efterfrågan på åtkomliga avverkningsområden har vuxit, vilket avspeglar sig i prisbilden.
- De skogsägare som kan sälja virke som går att avverka trots den blöta hösten har en prisfördel nu.
Det betalas nämligen högre pris för virke som kan drivas ut sommartid.
- För det virke vi hinner avverka före november kan skogsägaren räkna med ett bra pris.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab