Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
1.10.2004 / LF
Kolla med reviret eller skogsvårdsföreningen före virkeshandeln
Virkesförsäljningen har i höst varit klart lamare än under de senaste åren. Färska enkätresultat tyder på att utbudet även kommer att fortsätta på en lägre nivå. En viss ljusning kan nu märkas på marknaden. I synnerhet priset på finpapper tenderar att stiga.
- Men det är naturligt att utbudet kan påverkas om det sker förändringar i prisläget, säger utvecklingschef Markus Lassheikki vid MTK:s skogsgrupp. Eftersom virkesmarknaden nu rör på sig, råder han skogsägarna att - innan man säljer - kontakta reviret eller skogsvårdsföreningen och kolla var man får de bästa försäljningsvillkoren.
Efterfrågan på virket har klart förbättrats. Särskilt positivt är, att tallmassaveden, som ofta varit ett problemsortiment, nu har en bra avsättning. Prisstatistiken visar också att leveransprisen har varit stigande. Tills vidare syns dock så gott som ingen prisuppgång på rotpriset.
- Priset på sågtimmer har hela tiden varit rätt bra. I förhållande till timrets förädlingsvärde kan man rentav befara att vissa såganläggningar med dagens allmänna prisnivå råkar ut för lönsamhetsproblem.
Lassheikki anser det dock anmärkningsvärt, att de lägsta timmerprisen i hela södra Finland finns i svenska Österbotten. I jämförelse med t.ex. Savolax är leveranspriset på grantimmer 10-20 procent lägre i svenska Österbotten.
På massavedssidan har prisutvecklingen varit svag, beroende på låga papperspriser på den internationella marknaden. Enligt skogsbolagens senaste rapporter är papperspriserna uppenbart nu på väg uppåt.
Att det också finns behov av virke visas av att Metsäliitto och UPM Kymmene har gått in för att sänka minimidiametern på granmassaved för sliperiändamål från 8 till 7 centimeter. Stora Enso har däremot inte meddelat om man har för avsikt att sänka massavedens minimidiameter.
- Sänkningen av massavedens minimidiameter är ett steg i rätt riktning för att sätta fart på virkeshandeln, konstaterar Lassheikki. Speciellt i klena gallringar har en nedsättning av minimidiametern betydelse för den mängd virke som blir gagnvirke.
Lassheikki misstänker, att de flesta skogsägarna ändå väntar en tydligare signal i form av en prisjustering uppåt innan virkeshandeln tar ordentligt fart.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab